کد مطلب: 28531

مهریه| پرداخت مهریه | اصلاح قانون مهریه | قانون جدید مهریه امروز

قانون جدید مهریه در عقد دائم و موقت | پرداخت مهریه با این قانون جدید به نفع زنان شد

زن در هر حالتی می‌تواند مهریه را از همسر خود مطالبه کند و آن را دریافت نماید. مبلغ مهریه در عقود نکاح‌ مختلف متفاوت است و در حالت کلی باید مبلغ معقولی برای آن در نظر گرفته شود.

قانون جدید مهریه در عقد دائم و موقت | پرداخت مهریه با این قانون جدید به نفع زنان شد

مهریه انواع مختلفی دارد. مهریه برای بانوان مهم است. مهریه زن عندالمطالبه است. مهریه در اسلام حق زن است. در ادامه قوانین جدید مهریه را در سایت دیجی سرگرمی بخوانید.

مهرالمسمی عبارت است از مهریه‌ای که مقدار آن در زمان عقد تعیین می‌شود.

در سند ازدواج نیز همان مقدار مشخص ثبت می‌شود و با توجه به قانون جمهوری اسلامی هیچ محدودیتی برای تعیین میزان آن وجود ندارد. بنابراین مقدار آن به توافق زوجین بستگی دارد و  استفاده از خانه و ملک نیز در آن ممکن می‌باشد.

بنابراین در صورتی‌ که مقدار مهریه کاملا معین باشد نوع آن مهرالمسمی است و این‌گونه نیست که مهریه مجهول و غیرقابل شناسایی باشد.

مهرالمتعه

این نوع نیز زمانی به زن تعلق می‌گیرد که در هنگام انعقاد عقد هیچ مهری برای وی در نظر گرفته نشده باشد و مرد پیش از نزدیکی و تعیین میزان مهریه اقدام به طلاق نماید.

در این صورت دادگاه با توجه به وضعیت مالی مرد مبلغی را به‌ عنوان مهریه مشخص می‌کند که همان مهرالمتعه است و باید به زن پرداخت شود.

مهرالمثل

مهرالمثل مهری است که زوجین در زمان انعقاد عقد نکاح در رابطه با مقدار آن به توافق نرسیده باشند یا آن مهر به جهاتی ابطال شده باشد.

برای مثال اگر مال مجهول به‌ عنوان مهریه در نظر گرفته شده باشد باطل است و به همین منظور، مهرالمثل پس از انعقاد عقد و نزدیکی زوجین به زوجه تعلق می‌گیرد.

مهرالمثل با توجه به ویژگی‌ها و شرایط زن در نظر گرفته می‌شود و عواملی مانند ویژگی‌های اخلاقی، جسمانی، میزان تحصیلات، مهارت‌ها و غیره در تعیین آن موثر هستند.

نکات مهم مطالبه مهریه

انواع مهریه از لحاظ نحوه دریافت

در حالت کلی می‌توان برای نحوه دریافت مهریه دو حالت را در نظر گرفت که عبارت است از عندالمطالبه و عندالاستطاعه.

هرکدام از این انحاء دریافت مهریه ویژگی‌های خاص خود را دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. در حالت کلی تعیین نوع دریافت مهریه بیشتر عندالمطالبه است و بسیاری از افراد از آن استفاده می‌کنند.

با توجه به توضیحات مربوط به هر مهریه، افراد می‌توانند هنگام انعقاد عقد نکاح نوع موردنظر خود را با توجه به ویژگی‌ها برای دریافت مهریه انتخاب نمایند.

مهریه عندالمطالبه

مهریه عندالمطالبه نوعی از مهریه است که هر زمانی که زوجه درخواست کند باید به وی پرداخت شود.

با توجه به این نوع مهریه زوج ملزم می‌شود که هر زمانی که زوجه مهریه را مطالبه کرد، آن را به وی اعطا نماید. بنابراین در صورتی که مهریه زن هنگام مطالبه پرداخت نشود ضمانت اجرای قانونی شامل مرد می‌شود.

شایان ذکر است که در این عندالمطالبه بودن نیز تمامی قوانین مربوط به مهریه درنظر گرفته می‌شوند و مثلا مرد در ابتدا ملزم به پرداخت 110 سکه است.

مهریه عندالاستطاعه

مهریه عندالاستطاعه نوعی دیگر از انواع مهریه‌ها می‌باشد و در آن، مقرر می‌گردد که زوجه مالک مهریه است اما هر زمانی که زوج توانایی پرداخت آن را داشته باشد آن را دریافت می‌کند.

بنابراین در رابطه با مالکیت زوجه شکی وجود ندارد و صرفا این عندالاستطاعه بودن باعث می‌شود که این تمایز برای آن ایجاد شود.

در این صورت زن هنگامی می‌تواند مهریه خود را دریافت نماید که مالی به غیر از مستثنیات دین به دادگاه یا اجرای ثبت برای توقیف معرفی کند و پس از آن مراحل دیگر مربوط به دریافت مهریه می‌گذرند و مهریه باید به زن اعطا گردد.

تعیین میزان مهریه

در سال‌های اخیر در خصوص مهریه قوانینی وجود داشت که طبق آن‌ها اشخاص می‌توانستند مقدار زیادی سکه را به‌ عنوان مهر خود در نظر بگیرند و محدودیتی برای این موضوع درنظر گرفته نمی‌شد.

در پی این عدم وجود محدودیت، بسیاری از افراد به دلیل اعسار از پرداخت مهریه به مجازات زندان محکوم می‌شدند و تعداد زندانی‌های مهریه بسیار افزایش پیدا کرده بود.

به همین منظور قانونگذار به فکر تصویب قانون جدیدی افتاد که محدودیتی برای تعیین میزان مهریه ایجاد نموده و جرائم و مجازات‌های این حوزه را نیز به حداقل برساند.

با توجه به قانون جدید مهریه تعداد ۱۱۰ سکه را می‌توان به‌ عنوان مهر در نظر گرفت و اگر زوجه بیش از این میزان را در عقد نکاح معین نماید، زوج ملزم به پرداخت ۱۱۰ سکه از آن است و در رابطه با باقی‌مانده آن نیز دادگاه با توجه به استطاعت مالی مرد تصمیم‌گیری می‌کند.

با توجه به این قانون، اگر مهریه زوجه ۱۱۰ سکه تعیین شده باشد زوج ملزم به پرداخت آن است و اگر از پرداخت آن امتناع ورزد با استناد به ماده ۲ قانون محکومیت‌های مالی، مجرم شناخته شده و مجازات زندان برای او در نظر گرفته می‌شود.

همچنین اگر مهریه زوجه کمتر از ۱۱۰ سکه باشد زوج باید آن را پرداخت کند و در صورت عدم پرداخت، ماده ۲ قانون محکومیت‌های مالی برای وی لازم‌الاجرا است.

اموال قابل تعیین به‌ عنوان مهریه

بیشتر افراد هنگامی که می‌خواهند مهریه تعیین کنند، سکه طلا را برای آن در نظر می‌گیرند و به تعداد موردنظرشان، مهریه را مشخص می‌کنند.

در حالت کلی نمی‌توان بیان نمود که سکه تنها چیزی است که به‌ عنوان مهریه می‌توان مطالبه کرد بلکه افراد می‌توانند هر چیزی را که بخواهند به‌ عنوان مهریه قرار دهند و محدودیتی وجود ندارد.

شایان ذکر است که مهریه باید متعارف باشد و برای مثال تعیین اعضای بدن به‌ عنوان مهریه به نظر برخی از فقها صحیح و به نظر برخی نادرست می‌باشد پس بهتر است که از چیزهایی که متداول‌تر هستند و در طول زمان ارزش خود را حفظ می‌کنند (مانند طلا) برای تعیین مهریه استفاده نمایید.

محاسبه مهریه به نرخ روز

در بسیاری از مواقع این پرسش پیش می‌آید که افراد چگونه می‌توانند مهریه خود را با تغییر قیمت‌ها و تورم دریافت کنند؟ در یاسا محاسبه مهریه به نرخ روز وجود دارد.

این به این معناست که افراد می‌توانند مثلا مهریه‌ای را که 10 سال پیش تعیین شده به نرخ روز تبدیل کنند. برای مثال اگر مهریه شخصی دلار تعیین شده باشد می‌تواند آن را به قیمت به‌روز آن تبدیل نموده و به‌ صورت کاملا دقیق محاسبه نماید.

شما همچنین می‌توانید در صورت عدم تمایل نسبت به استفاده از وکیل خبره برای تبدیل دقیق و محاسبه مهریه، از قسمت مربوط به تبدیل مهریه که در سایت وجود دارد استفاده نمایید و در کمترین زمان ممکن این کار را انجام دهید.

مهریه در طلاق

همانطور که پیش‌تر در این مطلب بیان شد، مهریه در هر زمانی پس از انعقاد عقد نکاح قابل مطالبه است و زوجه می‌تواند آن را مطالبه نماید.

اما شایان توجه است که مطالبه مهریه معمولا در زمان طلاق صورت می‌گیرد و زوج باید آن را به زوجه پرداخت کند.

در ادامه مهریه در انواع طلاق را توضیح می‌دهیم.

مهریه در طلاق توافقی

مهریه در طلاق توافقی شرایط خاصی ندارد و با توجه به توافق زوجین معین می‌شود.

بنابراین اگر در طلاق توافقی زوجه قسمتی از مهریه را ببخشد امکان‌پذیر است و همچنین می‌تواند تمام آن را دریافت نماید.

در حالت کلی تمامی این موارد و حتی بخشش کل مهر نیز قابل تصور است اما اگر توافق بر دریافت کل مهریه باشد زوج موظف به پرداخت است و در صورت عدم پرداخت، ضمانت اجرا متوجه او خواهد بود.

مهریه در طلاق خلع

طلاق خلع طلاقی است که در ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی در رابطه با آن آمده است و در آن، زن به دلیل دارا بودن کراهت از شوهر خود در مقابل پرداخت مالی به او از وی طلاق می‌گیرد.

این نوع طلاق بائن است و در آن زوج حق رجوع ندارد. با این تفاسیر می‌توان بیان نمود که مهریه در طلاق خلع بسته به میزانی است که زن به مرد در ازای طلاق بخشیده است.

اگر زوجه تمام مهر را بخشیده باشد نمی‌تواند مجددا درخواست مطالبه مهریه داشته باشد و اگر نیمی از آن را بخشیده باشد فقط به اندازه باقیمانده آن حق مطالبه مهریه دارد.

مهریه سکه یا طلا

تا چه میزان سکه به‌ عنوان مهریه در طلاق می‌توان گرفت؟

با توجه به قانون جدید مهریه که قبل‌تر درباره آن صحبت کردیم، امروزه در انواع طلاق دریافت مهریه تا ۱۱۰ سکه ممکن است.

اما قابل ذکر است که در صورت بررسی دادگاه و احراز استطاعت زوج در پرداخت کل مهریه بیش از ۱۱۰ سکه، پرداخت آن برای وی الزامی می‌گردد.

مهریه دختر باکره

شرایط اعطای مهریه به دختر باکره با حالت عادی و پس از نزدیکی متفاوت است. در رابطه با دختر باکره باید بیان نمود که در حالت کلی وی مستحق کل مهریه است و می‌‌تواند آن را مطالبه کند و به‌ طور کامل دریافت نماید.

اگر عقد نکاح به هر دلیلی فسخ شود زوجه مستحق دریافت مهریه نخواهد بود و هیچ مقداری به وی تعلق نمی‌گیرد. مگر اینکه این دلیل فسخ عنن مرد باشد که در این صورت نیمی از مهریه به زن تعلق می‌گیرد.

اما اگر وی درخواست طلاق داشته باشد فقط نیمی از مهریه به زن تعلق می‌گیرد و مرد ملزم است که نیمی از مهریه معین را به زن پرداخت نماید.

تعیین مهریه در عقد دائم و صیغه

شرایط تعیین مهریه در عقد دائم و صیغه متفاوت می‌باشد. به این صورت که تعیین مهریه در عقد دائم الزامی نیست اما در عقد موقت باید مهریه وجود داشته باشد.

عدم تعیین مهریه در عقد موقت موجب بطلان عقد است و حتی به میزان اندک نیز باید مهریه تعیین شود.

در عقد دائم زوجین می‌توانند هنگام انعقاد عقد مهریه تعیین نکنند و پس از آن اقدام به تعیین مهریه نمایند. همانطور که بیان شد مهریه در عقد دائم و صیغه، می‌تواند هرچیزی باشد و الزامی برای سکه بودن آن وجود ندارد.

مراحل مطالبه مهریه

مطالبه مهریه دارای دو روش می‌باشد که در ادامه آن‌ها را توضیح داده و مراحل هرکدام را بیان می‌کنیم.

از طریق اجراییه ثبت

در این روش زن می‌تواند به اجراییه ثبت مراجعه کرده و درخواست مطالبه مهریه خود را بدهد.

وی با مدارک لازم به دفترخانه مربوطه که عقد در آن جا به ثبت رسیده مراجعه کرده و با پرداخت هزینه مربوطه، اجراییه مطالبه مهریه را ثبت می‌کند.

پس از آن، از طرف دفترخانه اظهارنامه‌ای به زوج ارسال می‌شود و ملزم می‌گردد که تا ظرف 10 روز به اداره ثبت مراجعه نموده و مالی را به‌ عنوان مهریه معرفی نماید.

از طریق دادگاه

در حالت کلی اگر روش اول یعنی مطالبه مهریه از طریق اجراییه ثبت ممکن نباشد، مطالبه آن از طریق دادگاه امکان‌پذیر می‌شود.

پس از اینکه مطالبه مهریه صورت گرفت، زوج می‌تواند درخواست اعسار بدهد و در صورتی که اعسار وی محرز گردد، مهریه وی قسط‌بندی می‌شود و پس از آن به‌ صورت قسطی به زن پرداخت می‌شود.

هزینه به اجرا گذاشتن مهریه برعهده زوجه است و در صورتی که مهریه خود را در این مراحل ببخشد یا پیش‌تر بخشیده باشد، توانایی مطالبه مجدد آن را نخواهد داشت.

به اجرا گذاشتن مهریه به‌ صورت اینترنتی

با توجه به اینکه امروزه فضای مجازی نقش بسیار مهمی را در زیست انسان‌ها پیدا کرده است و در بسیاری از چیزها از آن استفاده می‌کنند، می‌توان بیان نمود که تقریبا انجام هرکاری از طریق درگاه اینترنتی آن نیز ممکن است.

برای مثال همین به اجرا گذاشتن مهریه پیش از به وجود آمدن راه اینترنتی آن باید حتما به‌ صورت حضوری و اغلب با وجو وکیل صورت می‌گرفت.

در این حالت فرد مدارک موردنیاز و اطلاعات مربوطه را به اداره اجرای اسناد ارسال می‌کند و درخواست خود را ثبت می‌نماید و دیگر مراحل را پیگیری می‌کند.

اگر بخواهیم به‌ صورت کلی بررسی کنیم، باید بیان نماییم که مهم‌ترین قانون مربوط به مهریه همان قانون جدید مهریه است که 110 سکه را برای مهریه مشخص کرده است.

در قانون مدنی نیز برخی مواد مربوط به مهریه وجود دارند که در ادامه آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

منبع: نمناک

آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار از پلیکان

    آخرین اخبار

    اخبار روز سایر رسانه ها

      اخبار از پلیکان

      تبلیغات متنی