تعریف رابطه نامشروع: از جرم تا مجازات شلاق

رابطه نامشروع عبارت است از هرگونه رابطه فیزیکی یا جنسی بین زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت وجود ندارد.
انجام این عمل هم در شرع مورد نکوهش قرار گرفته و هم در قانون جرم انگاری شده و برای آن مجازات تعیین گردیده است.
البته ناگفته نماند که تعاریف روابط نامشروع بر حسب زمان، مکان و جوامع مختلف، متفاوت است.
به عنوان مثال، در کشورهای غربی، اعمالی مانند بغل کردن و بوسیدن بین زن و مرد نامحرم در مجامع عمومی، جزء اعمال رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت محسوب نمی شود. اما در کشورهای اسلامی و همچنین کشور ما، هرگونه لمس توسط مرد و زن نامحرم، جزء اعمال منافی عفت و رابطه نامشروع شناخته می شود.
در کشور ما، قانون مجازات اسلامی در ماده ۶۳۷، علاوه بر تعریف رابطه نامشروع، آن را هرگونه عمل منافی عفت به جز زنا می داند و مجازات آن را تا ۹۹ ضربه شلاق تعیین کرده است.
جرم منافی عفت چیست؟
جرم منافی عفت عبارت است از هرگونه عملی که با عفت و حیا منافات داشته باشد و از دید اکثریت جامعه، انجام آن شرم آور باشد. در واقع، به کلیه امور جنسی خلاف حیا، عمل منافی عفت گفته می شود.
تفاوت رابطه نامشروع زنا با اعمال منافی عفت
اعمال منافی عفت گسترده تر از جرم زنا است. در واقع، اعمال منافی عفت شامل جرم زنا و جرائم مادون زنا می شود. عمل زنا زیرمجموعه ای از جرائم و اعمال منافی عفت است.
طبق نظر وکیل رابطه نامشروع از مجموعه vakilgostar.com :
روابط نامشروع از جمله جرایمی است که در محاکم، اثبات آن بسیار سخت می باشد و مدعی باید ادله و مستندات قوی را برای انتساب این جرم به متهم ارائه دهد.
اقسام جرم منافی عفت
اعمال منافی عفت به دو قسم جرائم منافی عفت زنا و مادون زنا تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی شماری از این جرائم می پردازیم.
الف: جرائم منافی عفت زنا
عبارت است از رابطه جنسی بین زن و مرد نامحرم که منجر به دخول گردد، به نحوی که هیچ گونه رابطه محرمیت و زوجیتی بین آنها وجود نداشته باشد. جرم زنا از جمله جرائم حدی است که مجازات های سنگینی دارد. در ادامه به بررسی مجازات های جرم زنا می پردازیم:
الف: اعدام: در برخی موارد، حکم و مجازات عمل زنا اعدام است:
۱-۱: چنانچه فردی با محارم خود اقدام به زنا کند، به عنوان مثال، برقراری رابطه جنسی بین خاله و خواهرزاده که زنا با محارم تلقی شده و مجازات آن اعدام است.
۲-۱: اگر مرد کافر با زن مسلمان رابطه جنسی برقرار کند (زنا)، حکم مرد کافر اعدام است.
۳-۱: زنای به عنف: اگر مردی به زور با زنی رابطه جنسی برقرار نماید و علی رغم عدم تمایل زن، این کار را با وی انجام دهد و در واقع به او تجاوز نماید، زنای به عنف واقع شده که مجازات آن اعدام است. لازم به ذکر است چنانچه رابطه زوجیت بین دو نفر وجود داشته باشد، برقراری رابطه جنسی از سوی هر یک از طرفین، حتی اگر به زور نیز باشد، شامل تجاوز به عنف نخواهد بود.
ب: رجم (سنگسار کردن): اگر زن و مردی که دارای شرایط احصان هستند با هم رابطه جنسی برقرار کنند و عمل دخول بین آنها رخ دهد، حد رجم بر آنها جاری می شود. منظور از وجود شرایط احصان این است که: ۱. زن یا مرد متأهل باشند. ۲. برای دسترسی به همسر خود مانعی نداشته باشند و از او دور نباشند. باید توجه داشت که برخی معتقدند عمل رجم فعلاً از محاکم حذف شده است، در صورتی که باید گفت این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد و عملاً در رویه، زمانی که جرم زنای مُحصن اثبات می گردد، در مواقعی که شرایط رجم و سنگسار وجود ندارد، مجازات اعدام جایگزین آن می شود.
ج: شلاق:
۱-۱: زن و مرد غیر مُحصِن که ازدواج نکرده باشند، چنانچه مرتکب رابطه جنسی همراه با دخول شوند، مرتکب زنا شده و به ۱۰۰ ضربه شلاق حدی محکوم می شوند.
۲-۱: همچنین اگر زن بالغ، چه شوهردار و چه غیر شوهردار، با کودکی زنا کند، به شلاق حدی محکوم می شود.
۳-۱: البته چنانچه زن و مرد پیر باشند، حتی اگر شرایط احصان را هم دارا باشند، فقط مجازات شلاق برای آنها اعمال می شود، نه رجم و سنگسار.
لواط
عبارت است از رابطه جنسی بین دو مرد، در واقع دخول آلت تناسلی یک مرد در مقعد مرد دیگر. در میان عموم، عمل لواط، گی نیز نامیده می شود. ماده ۲۳۳ قانون مجازات اسلامی لواط را بدین شکل تعریف نموده است: «دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در دبر انسان مذکر.»
ماده ۲۳۴ قانون مجازات اسلامی نیز مجازات لواط را بیان نموده و اعلام می کند: «حد لواط برای فاعل در صورت عنف، اکراه یا دارا بودن شرایط احصان، اعدام و در غیر این صورت ۱۰۰ ضربه شلاق است.» حد لواط برای مفعول در هر صورت اعدام دانسته شده است. البته اگر فاعل، مُحصِن باشد، یعنی همسر داشته باشد، مجازات وی نیز در هر حال اعدام است.
مساحقه
هم آغوشی دو زن به منظور لذت جنسی، در اصطلاح امروزی لز نیز نامیده می شود. ماده ۲۳۸ قانون مجازات اسلامی در مورد آن می گوید: «مساحقه عبارت است از اینکه انسان مؤنث، اندام تناسلی خود را بر روی اندام تناسلی همجنس خود قرار دهد.» مجازات مساحقه در هر صورت، چه مُحصِن باشد یا نباشد، ۱۰۰ ضربه شلاق است.
تفخیذ
رابطه جنسی دو مرد از طریق قرار دادن آلت تناسلی میان ران ها بدون دخول را تفخیذ گویند. ماده ۲۳۵ قانون مجازات اسلامی مجازات آن را ۱۰۰ ضربه شلاق بیان نموده که هم نسبت به فاعل و هم نسبت به مفعول یکسان است.
قوادی
هرگاه فردی واسطه شود تا زن و مرد نامحرم را به منظور برقراری زنا به هم معرفی کند، به آن قوادی گویند. ماده ۲۴۲ قانون مجازات اسلامی در تعریف قوادی بیان می کند: «قوادی عبارت است از به هم رساندن دو یا چند نفر برای زنا یا لواط» چه در ازای دریافت پول باشد یا رایگان.
جرائم منافی عفت مادون زنا
جرائم منافی عفت مادون زنا، جرائمی است که مجازات آن در شرع مشخص نشده و تعیین آن به عهده حاکم شرع قرار گرفته است. در زیر به بررسی شماری از جرائم منافی عفت تعزیری می پردازیم:
۱.2 تقبیل: عمل تقبیل در ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است. مطابق این ماده: «هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا ۹۹ ضربه محکوم خواهند شد.»
۱.۲ مضاجعه: با هم خوابیدن و همبستر شدن زن و مرد نامحرم بدون دخول، مضاجعه نامیده می شود که ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی مجازات آن را تا ۹۹ ضربه شلاق بیان کرده است.
مرجع صالح رسیدگی به جرم زنا
ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری در مورد صلاحیت ذاتی جرم زنا و ماده ۳۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری در مورد صلاحیت محلی جرم زنا تعیین تکلیف نموده است. مطابق ماده ۳۰۲، جرائمی که مجازات آنها سلب حیات است، مانند زنا، در صلاحیت ذاتی دادگاه کیفری یک است. لیکن اگر جرم رابطه نامشروع، مادون زنا باشد، در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار می گیرد.
البته ماده ۳۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری، راجع به صلاحیت محلی دادگاه رسیدگی کننده به جرائم رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت، دادگاهی را صالح به رسیدگی می داند که جرم در حوزه قضایی آن واقع شده باشد.
دیدگاه تان را بنویسید