کد مطلب: 33019

مهریه | قانون مهریه

آیا امکان تبدیل مهریه از سکه به ملک وجود دارد ؟ | پاسخ به یک سوال مهم درباره مهریه !

پاسخ به یک سوال مهم درباره مهریه !

آیا امکان تبدیل مهریه از سکه به ملک وجود دارد ؟ | پاسخ به یک سوال مهم درباره مهریه !

مهریه |امکان افزایش، کاهش یا تغییر مهریه‌ در عقدنامه‌، وجود ندارد. بنابراین تبدیل سکه به ملک به عنوان مهریه طبق قانون امکانپذیر نیست.  

اما طرفین می‌توانند در سند رسمی جداگانه به این موضوع اقرار کنند که در عوض فلان مقدار سکه مهریه، خانه‌ای و یا مال دیگری، دریافت کردم. این خانه یا هر مال دیگری که در سند جداگانه به زن پرداخت شده است، می‌تواند کمتر یا بیشتر از میزان مهریه موجود در عقدنامه باشد./ وکیلجو

به چه زنانی مهریه تعلق نمی‌گیرد؟

سعیده محمودی عین‌الدین، حقوق‌دان و وکیل پایه یک دادگستری در این باره می‌گوید: مهریه در دین اسلام یکی از حقوق‌ مالی زن است. در قانون مدنی در ماده ۱۰۸۲ قانون‌گذار مقررکرده است که به مجرد عقد، زن مالک مهر است و می‌تواند هر نوع تصرفی را که بخواهد در مهریه خود انجام دهد.

او می‌افزاید: اصل بر این است که زن می‌تواند در همه‌ شرایط مهریه خود را تمام و کمال دریافت کند. حتی در صورت عدم تعیین مهریه هم، به زن مهر المثل تعلق می‌گیرد. اما استثنائاتی در این مورد وجود دارد که زن استحقاق دریافت مهریه را ندارد.

این وکیل پایه یک دادگستری تاکید می‌کند: این شرایط به صورت حصری در قانون ذکر شده است. به موجب ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی در صورتی که عقد نکاح اعم از دائم یا موقت بنا به دلایلی باطل شود و زن باکره باشد، زن حق دریافت مهر ندارد و اگر هم مهریه را گرفته باشد شوهر می‌تواند مهریه را پس بگیرد. در نتیجه در این شرایط مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد.

او اضافه می‌کند: در ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی هم قانون‌گذار به صراحت اعلام کرده که هرگاه نکاح میان زوجین به هر دلیلی فسخ شود و رابطه زناشویی هم میان آنها انجام نگرفته باشد زن مستحق دریافت مهرنخواهد بود، مگر اینکه دلیل جدایی آنها این بوده که مرد در انجام رابطه‌ زناشویی ناتوان است و زن بخواهد نکاح را فسخ کند که در این صورت مستحق دریافت نصف مهریه است.

همچنین به استناد ماده ۱۰۸۸ اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهر و قبل از ایجاد ارتباط زناشویی بمیرد زن استحقاق هیچ گونه مهری را ندارد.

در این مورد هم مرد وظیفه‌ای در خصوص پرداخت مهریه نخواهد داشت. ولی در صورت اینکه رابطه‌ی زناشویی شکل گرفته باشد زن مستحق مهریه المثل است.

لازم به ذکر است که اختلاف زن و مرد، تمکین نکردن زن و ... تاثیری در مهریه زن نخواهد داشت چرا که با وقوع عقد زن مالک مهر شده است. حتی اگر قسمتی یا تمامی آن رادریافت نکرده باشد، به صورت دین بر ذمه شوهر باقی است./همشهری آنلاین

مهریه

"طرح اصلاح قانون مهریه" در مجلس کلید خورد

حسن نوروزی نماینده رباط‌کریم گفت: از رئیس مجلس می‌خواهم که طرح اصلاح قانون مهریه و موضوع مربوط به فرزندان ایثارگران هرچه زودتر در صحن مجلس مطرح و تعیین تکلیف شود.

در صحن علنی امروز مجلس شورای اسلامی، حسن نوروزی نماینده رباط‌کریم در تذکری خطاب به قالیباف رییس مجلس گفت: شما به من وعده دادید که طرح مهریه بعد از ۴ سال بعد از انتخابات در دستور کار قرار می‌گیرد، هم طرح مهریه و هم موضوع ماده ۴۸ مربوط به فرزندان ایثارگر ۴ سال است که در حبس قرار دارند.

نوروزی افزود: از رئیس مجلس می‌خواهم که طرح اصلاح قانون مهریه و موضوع مربوط به فرزندان ایثارگران هرچه زودتر در صحن مجلس مطرح و تعیین تکلیف شود.

در ادامه محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به نوروزی، گفت: طرح‌ها بر اساس روالی که آیین نامه داخلی مجلس می‌گوید، دنبال می‌شود و موضوع مربوط به ایثارگران و مهریه در مجلس دنبال خواهد شد.

چه زمانی می‌توان برای اجرا گذاشتن مهریه اقدام کرد؟

زمانی که می‌توانید برای اجرا گذاشتن مهریه اقدام کنید به نوع مهریه و شرایط زندگی شما بستگی دارد:

مهریه عندالمطالبه:

بعد از عقد نکاح: به محض جاری شدن عقد، زن می‌تواند مهریه خود را مطالبه کند، حتی اگر هنوز به زندگی مشترک شروع نکرده باشند.

در طول زندگی مشترک: در هر زمانی که زن بخواهد، می‌تواند مهریه خود را از شوهرش مطالبه کند.

بعد از طلاق: زن می‌تواند مهریه خود را به عنوان یکی از حقوق مالی خود در طلاق، مطالبه کند.

مهریه عندالاستطاعة:

در صورت اثبات تمکن مالی مرد: زن باید اثبات کند که شوهرش توانایی پرداخت مهریه را دارد.

در صورت فوت شوهر: زن می‌تواند مهریه خود را از ماترک شوهرش مطالبه کند.

زمان اجرا گذاشتن مهریه

روش‌های اجرای مهریه به چه صورت است؟

دو روش کلی برای اجرای مهریه وجود دارد:

1. اجرای مهریه از طریق دفتر اسناد رسمی ازدواج:

شرایط:

مهریه باید در دفتر اسناد رسمی ازدواج ثبت شده باشد.

زن باید سند ازدواج و مدارک شناسایی خود را ارائه کند.

مراحل:

زن با مراجعه به دفترخانه‌ای که ازدواج در آن ثبت شده است، درخواست صدور اجراییه می‌دهد.

دفترخانه، اجراییه را به شوهر ابلاغ می‌کند.

شوهر 10 روز فرصت دارد تا مهریه را پرداخت کند.

در صورت عدم پرداخت مهریه، زن می‌تواند با مراجعه به دایره اجرای ثبت، درخواست توقیف اموال شوهر را بدهد.

روش‌های اجرای مهریه

مدارک لازم برای اجرای مهریه چیست؟

مدارک لازم برای اجرای مهریه به روشی که انتخاب می‌کنید (دفترخانه یا دادگاه) بستگی دارد. اما به طور کلی، به موارد زیر نیاز خواهید داشت:

مدارک عمومی

اصل عقدنامه و یا رونوشت معتبر آن

شناسنامه‌ی زوجه

مهریه

درخواست کتبی اجرای مهریه

وکالت‌نامه (در صورت انتخاب وکیل)

مدارک اضافی برای اجرای مهریه از طریق دفترخانه

گواهی عدم پرداخت مهریه (از دفترخانه‌ای که ازدواج در آن ثبت شده است)

مدارک اضافی برای اجرای مهریه از طریق دادگاه:

لایحه دفاعیه (شرح خواسته و دلایل)

دلایل اثبات تمکن مالی شوهر (در صورت تقاضای تقسیط مهریه)

مدارک لازم برای اجرای مهریه

هزینه‌های اجرای مهریه

هزینه‌های اجرای مهریه به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

روش اجرای مهریه

دفترخانه: هزینه‌های اجرای مهریه از طریق دفترخانه اسناد رسمی ازدواج، معمولاً کمتر از هزینه‌های اجرای مهریه از طریق دادگاه خانواده است.

دادگاه: هزینه‌های اجرای مهریه از طریق دادگاه خانواده، به عواملی مانند میزان مهریه، نوع و تعداد دعاوی، هزینه‌های کارشناسی و حق‌الوکاله و هزینه وکیل طلاق بستگی دارد.

میزان مهریه

هر چه میزان مهریه بیشتر باشد، هزینه‌های اجرای آن نیز بیشتر خواهد بود.

نوع مهریه

مهریه عندالمطالبه: هزینه‌های اجرای این نوع مهریه، معمولاً کمتر از مهریه عندالاستطاعة است.

مهریه عندالاستطاعة: در این نوع مهریه، زن باید اثبات کند که شوهرش توانایی پرداخت مهریه را دارد. این امر نیاز به ارائه مدارک و دلایل به دادگاه دارد که می‌تواند به افزایش هزینه‌ها منجر شود.

پیچیدگی پرونده مهریه

در صورتی که پرونده پیچیدگی‌های خاص خود را داشته باشد، به عنوان مثال، در صورت وجود اختلاف در مورد میزان مهریه یا تمکن مالی شوهر، هزینه‌های اجرای مهریه نیز افزایش خواهد یافت.

مهریه دختر باکره

شرایط اعطای مهریه به دختر باکره با حالت عادی و پس از نزدیکی متفاوت است. در رابطه با دختر باکره باید بیان نمود که در حالت کلی وی مستحق کل مهریه است و می‌‌تواند آن را مطالبه کند و به‌ طور کامل دریافت نماید.

اگر عقد نکاح به هر دلیلی فسخ شود زوجه مستحق دریافت مهریه نخواهد بود و هیچ مقداری به وی تعلق نمی‌گیرد. مگر اینکه این دلیل فسخ عنن مرد باشد که در این صورت نیمی از مهریه به زن تعلق می‌گیرد.

اما اگر وی درخواست طلاق داشته باشد فقط نیمی از مهریه به زن تعلق می‌گیرد و مرد ملزم است که نیمی از مهریه معین را به زن پرداخت نماید.

تعیین مهریه در عقد دائم و صیغه

شرایط تعیین مهریه در عقد دائم و صیغه متفاوت می‌باشد. به این صورت که تعیین مهریه در عقد دائم الزامی نیست اما در عقد موقت باید مهریه وجود داشته باشد.

عدم تعیین مهریه در عقد موقت موجب بطلان عقد است و حتی به میزان اندک نیز باید مهریه تعیین شود.

در عقد دائم زوجین می‌توانند هنگام انعقاد عقد مهریه تعیین نکنند و پس از آن اقدام به تعیین مهریه نمایند. همانطور که بیان شد مهریه در عقد دائم و صیغه، می‌تواند هرچیزی باشد و الزامی برای سکه بودن آن وجود ندارد.

خب در ادامه همراه ما باشید تا ابتدا شما را با انواع و اقسام مهریه آشنا کنیم و اصلاحات قانون جدید مهریه سال۱۴۰۲ را بیان کنیم:

از نظر استطاعت مهریه به دو دسته عندالاستطائه و عندالمطالبه تقسیم می شود

و از لحاظ تعیین مهر در نکاح به مهرالمتعه، مهرالسنه، مهرالمسمی و مهرالمثل تقسیم می شود:

مهریه عندالاستطاعه

برای پرداخت این نوع مهریه استطاعت مرد برای پرداخت در نظر گرفته می شود و دادگاه با بررسی توانایی مالی مرد و سنجیدن شرایطش حکم را صادر می کند و اگر تشخیص دهد مرد توان پرداخت مالی مهریه را ندارد او را جهت پرداخت مهریه عندالاستطاعه تحت فشار قرار نخواهد داد.

مهریه عندالمطالبه

در زمان نکاح میزان مهریه عندالمطالبه تعیین و پس از جاری شدن صیغه عقد مرد موظف به پرداخت مهریه به زن می باشد. در صورت تمکن مالی مرد، مهریه به طور تمام و کمال باید پرداخت شود، ولی در غیر اینصورت امکان پرداخت اعسار از پرداخت مهریه برای مرد وجود دارد، در این حالت اگر دادگاه با پرداخت اقساطی مهریه موافقت کند، پرداخت مهریه در زمان طلاق را ۱۱۰ سکه اعلام خواهد کرد.

مهریه مهرالمتعه

اگر زمان عقد مهریه ای برای زن مشخص نشده باشد و در عین حال زوجین قبل از طلاق نزدیکی نداشته باشند؛ براساس شرایط مالی مرد، میزانی از مهریه به زوجه پرداخت خواهد شد.

مهریه مهرالمثل

طبق قانون ۱۰۹۱ وضعیت زندگی زن و مرد بررسی خواهد شد و براساس آن میزانی از مهریه پرداخت خواهد شد.

مهریه مهرالسمی

در این حالت زن می تواند مقدار معین از مهریه را درخواست کند و طبق قانون این میزان ۱۱۰ سکه است.

آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت دیجی سرگرمی هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    آخرین اخبار

    اخبار روز سایر رسانه ها

      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت دیجی سرگرمی هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

      تبلیغات متنی