کد مطلب: 24809

۹ خوراکی که باعث کاهش فشار خون می‌شود | علت فشار خون و راه های درمان آن

در این گزارش درباره خوراکی هایی که بر کاهش فشار خون تاثیر دارد توضیحاتی ارائه شده است.

۹ خوراکی که باعث کاهش فشار خون می‌شود | علت فشار خون و راه های درمان آن

 از هر سه آمریکایی یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست. فشار خون بالا احتمال بیماری قلبی، سکته و بیماری کلیه را افزایش می دهد. تغییر رژیم غذایی و عادات زندگی می تواند فشار خون را کاهش داده و خطرات مرتبط با آن را از بین ببرد. تغییر رژیم غذایی تا حد زیادی فشار خون را کاهش می‌دهد. تحقیقات نشان داده برخی غذاها به صورت فوری یا در دراز مدت فشار خون را کاهش می دهند. در این گزارش غدا های کاهش دهنده فشار خون را معرفی کردیم.

مرکبات

مرکبات مانند گریپ فروت، پرتقال و لیمو تا حد زیادی فشار خون را کاهش می‌دهد، این مرکبات مملو از ویتامین و مواد معدنی هستند و می‌توانند به سلامت قلب و کاهش خطرات مرتبط مانند فشار خون بالا کمک کنند. باتوجه به تحقیقات نشان داده شده آب پرتقال و گریپ فروت به کاهش فشار خون کمک می‌کند اما گریپ فروت و آب آن می‌تواند در روش‌های معمولی کاهش فشارخون اختلال ایجاد کند که باید برای استفاده از آن حتما با پزشک مشورت شود.
چغندر و برگ چغندر

چغندر و برگ آن هم تا حد بسیار زیادی به سلامت و کاهش فشارخون کمک می‌کند. این مرکب مملو از نیترات است و به باز شدن رگ‌ها و کاهش فشار خون نیز کمک می کند. باتوجه به تحقیقات نشان داده شده استفاده از چغندر و محصولات آن در رژیم غذایی به کاهش فشار خون کمک می‌کند.
سیر

سیر یک غذای طبیعی، ضد باکتری و ضد قارچ بوده که بهترین ماده فعال آن آلیسین دلیل اصلی تاثیرات سیر بر سلامتی است. سیر به تولید دی اکسید نیترات در بدن کمک و باعث آرام شدن عضلات و باز شدن رگ ها می‌شود. این تغییرات می‌تواند فشارخون را کاهش دهد. عصاره سیر هر دو فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را در افراد مبتلا به فشار خون کاهش می‌دهد.

تخم کدو

تخم کدو شاید کوچک باشد اما عصاره‌ای از مواد مغذی است. مواد غذایی برای کنترل فشار خون وجود دارد از جمله منیزیم، پتاسیم، آرژنین، آمینو اسیدی که برای تولید دی اکسید نیترات برای آرام شدن عضلات رگ‌ها و تنظیم فشارخون ضروری است. روغن تخم کدو نیز داروی طبیعی عالی برای فشار خون بالا است.
موز

موز مملو از پتاسیم است که نقش اصلی در مدیریت فشار خون بالا دارد. یک موز متوسط حدود ۴۲۲ میلی گرم پتاسیم دارد پتاسیم تاثیرات سدیم را کاهش داده و تنش در دیواره های رگ را از بین می‌برد. دیگر غذاهای غنی از پتاسیم عبارتند از آواکادو، قارچ، سیب زمینی شیرین و لوبیا است.
هویج

یک محصول شیرین و بسیار مغذی که در سبد غذایی بسیار افراد حضور دارد. هویج نیز مملو از ترکیبات فنیل مانند کوژنیک و اسید آفیک است که به آرامش رگ‌ها و کاهش التهاب و در نتیجه کمتر شدن فشار خون کمک می کنند. هرچند هویج را به هر دو شکل خام و پخته می‌توان استفاده کرد اما هویج خام برای کنترل فشار خون بهتر است.
براکلی

براکلی تاثیرات و مزایای زیادی در سلامت از جمله سیستم گردش خون دارد. اضافه کردن براکلی به رژیم غذایی می‌تواند به کنترل فشارخون‌تان کمک کند. این گیاه که مملو از آنتی اکسیدان ها است با بهبود عملکرد سیستم عروق و افزایش دی اکسید نیترات بدن به کاهش فشار خون کمک می‌کنند.
گیاهان دارویی و ادویه

برخی گیاهان دارویی و ادویه جات موادی دارند که به آرامش رگ ها و کاهش فشار خون کمک می‌کند. دانه کرفس، گشنیز، زعفران، ریشه لیمو، زیره سیاه، دارچین، هل، ریحان شیرین و سرکه بخشی از گیاهان دارویی ادویه جات با تاثیرات کاهش خون هستند که از تحقیقات حیوانی و انسانی به دست آمده است.

گوجه

گوجه و محصولات آن در مواد مغذی مثل پتاسیم و دانه های کارتنوئد مانند لیکوپین غنی هستند. ثابت شده لیکوپین تاثیر مهمی در سلامت قلب دارد و خوردن غذاهای غنی از این ماده به کاهش خطرات قلبی مانند فشار خون بالا کمک می‌کند. بررسی ها نشان می‌دهد خوردن گوجه می‌تواند به تنظیم فشار خون و کاهش خطر بیماری قلبی و مرگ ناشی از آن کمک کند.

فشار خون پایین چیست؟

با هر ضربان قلب، خون به شریان‌ها فشار وارد می‌کند. نیروی فشاری که خون به دیواره شریان‌ها وارد می‌کند فشار خون نامیده می‌شود. فشار خون در پاسخ به فعالیت‌های عادی ای نظیر خوابیدن و حرکت کردن، بالا و پایین می‌رود. در علم پزشکی برای فشار خون پایین اصطلاح هایپوتنشن را به کار می‌برند. فشار خون  کمتر از 90/60 میلی‌متر جیوه را فشار خون پایین می‌گویند. همان‌طور که پیداست فشار خون با استفاده از دو عدد نشان داده می‌شود:

مهم است که بدانید چه عواملی باعث افت فشار خون شما می‌شود تا بتوان آن را درمان کرد.

1- فشار خون سیستولیک

اولین عدد که بزرگ‌ترین عدد هم هست نشان‌دهنده فشار سیستولیک است. منظور از فشار سیستولیک فشاری است که در هر بار ضربان قلب به شریان‌ها وارد می‌شود.

2- فشار خون دیاستولیک

عدد دوم نشان‌دهنده فشار دیاستولیک است. فشار دیاستولیک میزان فشاری که هنگام استراحت قلب (بین هر ضربان قلب) به شریان‌ها وارد می‌شود را اندازه‌گیری می‌کند.

فشار خون مطلوب کمتر از ۸۰/۱۲۰ (سیستولیک/ دیاستولیک) است. در افراد سالم، اگر فشار خون پایین باعث بروز هیچ علائمی نشود، معمولا نگران‌کننده نیست و نیازی به درمان ندارد. اما گاهی فشار خون پایین (خصوصا در افراد مسن) نشان‌دهنده یک اختلال زمینه‌ای است و ممکن است باعث عدم خون‌رسانی کافی به قلب، مغز و سایر اندام‌های حیاتی شود.

اگر می‌خواهید بدانید که فشار خون پایین نشانه چیست و سبب بروز چه علائم و عوارضی می‌شود ما در این مقاله به همه این موارد پرداخته‌ایم.

انواع فشار خون پایین

برخی از انواع فشار خون پایین شامل این مواردند:

1- افت فشار خون وضعیتی (ارتوستاتیک – Orthostatic)

افت فشار خون ارتواستاتیک (که به آن افت فشار خون وضعیتی هم می‌گویند) ناشی از تغییر حالت ناگهانی است. برای مثال زمانی که به‌سرعت از موقعیت نشسته یا دراز کشیده به حالت ایستاده در می‎آیید ممکن است دچار این نوع افت فشار خون شوید.

هنگامی که می‌ایستید، نیروی جاذبه، خون را از قسمت بالاتنه به اندام‌های تحتانی منتقل می‌کند. در نتیجه، برای پمپاژ قلب (برون‌ده قلبی)، مقدار خونی که در قسمت بالایی بدن وجود دارد به طور موقت کاهش پیدا می‌کند که این وضعیت باعث کاهش فشار خون می‌شود.

2- افت فشارخون بعد از غذا (هایپوتنشن پست پرندیال – Postprandial)

همان‌طور که از اسم این نوع کاهش فشار خون پیداست، پس از صرف غذا رخ می‌دهد.

3- افت فشار خون باواسطه عصبی (Neurally mediated)

فشار خون به‌عنوان عملی شناخته می‌شود که بین سیستم عصبی و سایر سیستم‌های بدن (نظیر هورمون‌ها و اندام‌های بدن) تعادل ایجاد می‌کند. افت فشار خون باواسطه عصبی زمانی رخ می‌دهد که یک ارتباط نادرست و غیرعادی بین قلب و مغز وجود داشته باشد.

معمولا کودکان این نوع افت فشار خون را بیشتر از بزرگسالان تجربه می‌کنند.

داشتن یک پاسخ عاطفی قوی (همچون احساس شوک یا ترس)

برخی از افراد این نوع افت فشار خون را حین درمان‌های پزشکی یا دندانپزشکی تجربه می‌کنند.

علائم فشار خون پایین یا هایپوتنشن

پایین بودن فشار خون علائم متعدد و قابل تشخیصی دارد. اگر شما هم می‌خواهید بدانید که هایپوتنشن چه علائمی دارد، ما در این قسمت به رایج‌ترین نشانه‌های فشار خون پایین اشاره کرده‌ایم:

احساس خستگی شدید یا کمبود انرژی

سبکی سر، یا احساس ضعف

سرگیجه، احساس عدم تعادل هنگام ایستادن یا تغییر موقعیت

سرد و مرطوب شدن و رنگ‌پریدگی پوست

حالت تهوع و احساس درد در ناحیه معده

افسردگی، احساس غم و اندوه مداوم یا ضعیف بودن روحیه به‌نحوی‌که در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند

ازدست‌دادن هوشیاری که همچنین به‌عنوان غش یا سنکوپ نیز شناخته می‌شود

تاری دید

علل هایپوتنشن یا فشار خون پایین

فشار خون پایین و سردرد

یکی دیگر از علائم کمتر رایج هایپوتنشن، سردرد است. برخی از داروها ممکن است باعث شوند که بدن آب بیشتری از دست دهد که این وضعیت منجر به کاهش حجم خون، کاهش فشار خون و گاهی اوقات سردرد می‌شود. سردرد ناشی از فشار خون پایین گاهی به علت تغییر ناگهانی وضعیت بدن رخ می‌دهد. علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است به طور موقت دچار سرگیجه ناشی از فشار خون پایین شوند که این عامل سبب بروز سردرد می‌شود.

علل افت فشارخون

برخی از دلایل پایین بودن فشار خون عبارت‌اند از:

افت فشار خون در بارداری

یکی از دلایل فشار خون پایین در خانم‌ها، بارداری است که علت آن افزایش نیاز به خون، هم از سمت مادر و هم جنین است.

مشکلات قلبی

برخی از بیماری‌های قلبی که می‌توانند منجر به هایپوتنشن شوند عبارت‌اند از:

ضربان قلب خیلی پایین (برادی‌کاردی)

مشکلات دریچه قلب

حمله قلبی

نارسایی قلبی

مشکلات غدد درون‌ریز

بیماری پاراتیروئید، نارسایی غدد فوق‌کلیوی (بیماری ادیسون) و قند خون پایین (هیپوگلیسمی) نیز ممکن است دلیل فشار خون پایین باشند.

کم‌آبی بدن

زمانی که به دلایلی همچون اسهال و استفراغ شدید، بدن آب زیادی از دست می‌دهد.

خونریزی شدید

ازدست‌دادن مقدار زیاد خون که ناشی از صدمه فیزیکی یا خونریزی داخلی است.

عفونت شدید (سپتیسمی)

هنگامی که عفونت وارد جریان خون شود، می‌تواند منجر به کاهش خطرناکی در سطح فشار خون شود که به آن شوک سپتیک می‌گویند.

واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی)

رایج‌ترین محرک‌ها برای این واکنش شدید و مهلک شامل برخی مواد غذایی و داروها، زهر ناشی از نیش حشرات و لاتکس هستند. آنافیلاکسی می‌تواند باعث بروز مشکلات تنفسی، کهیر، احساس خارش، ورم گلو و کاهش شدید فشار خون شود.

کمبود مواد مغذی

یک علت فشار خون پایین، کمبود ویتامین B-12، فولات و آهن است که می‌تواند مانع از تولید گلبول‌های قرمز کافی توسط بدن و بروز کم‌خونی شود.

افت فشار ناشی از مصرف داروها

برخی از داروهایی که ممکن است باعث کاهش فشار خون شوند عبارت‌اند از:

دیورتیک‌ها نظیر فوروزماید و هیدروکلروتیازید

مسدود کننده‌های آلفا نظیر پرازوسین

مسدود کننده‌های بتا نظیر آتنولول و پروپرانولول

داروهای بیماری پارکینسون، نظیر پرامی پکسول یا لوودوپا

برخی از انواع داروهای ضدافسردگی (داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای) از جمله دوکسپین و ایمی پرامین

داروهای اختلال نعوظ همچون سیلدنافیل یا تادالافیل خصوصا هنگامی که همراه با داروی قلبی نیتروگلیسیرین مصرف شوند.

تشخیص هایپوتنشن

روش‌های تشخیص فشار خون پایین

برای تعیین درمان مناسب، ابتدا باید علت پایین بودن فشار خون را شناسایی کنید. برای تشخیص علت هایپوتنشن، پزشک تست‌های زیر را توصیه می‌کند:

معاینه فیزیکی

پزشک از شما درباره سابقه بیماری، سن، علائم خاص و شرایطی که تحت آن علائم رخ‌داده‌اند، سوال می‌پرسد. سپس یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و چندین بار فشار خون و ضربان نبضتان را در شرایط مختلفی بررسی می‌کند (برای مثال چند دقیقه بعدازاین که دراز کشیدید، بلافاصله پس از ایستادن، و چند دقیقه بعدازاین که ایستادید).

تست آزمایشگاهی

از تست خون برای بررسی کم‌خونی یا مشکلات مرتبط با قند خون استفاده می‌شود.

آزمایش (خون، ادرار، مدفوع) خود را در محل انجام دهید

دریافت آزمایش در محل

آزمایش‌های تصویربرداری

اگر پزشک مشکوک شود که افت فشار خون ناشی از یک مشکل قلبی یا ریوی است از آزمایش‌های تصویربرداری برای تایید یا رد این موضوع استفاده خواهد کرد. این آزمایش‌ها عبارت‌اند از:

اشعه ایکس

اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

اکوکاردیوگرام یا آزمایش‌های سونوگرافی مشابه

تست‌های تشخیصی

این تست‌ها مشکلات خاصی که در قلب یا سایر سیستم‌های بدن وجود دارند را تشخیص می‌دهند:

الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG).

تست استرس ورزش (برخی از انواع این تست)

تست تیلت (Tilt table test) که می‌تواند به تشخیص افت فشار خون ارتواستاتیک کمک کند.

درمان هایپوتنشن

درمان هایپوتنشن یا فشار خون پایین

در ادامه به روش های درمانی فشار خون پایین اشاره می کنیم:

درمان خانگی فشار خون پایین

برای بسیاری از افراد، فشار خون پایین را می‌توان با تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی به طور موثری درمان کرد. بسته به علت علائمتان ممکن است پزشک به شما بگوید با انجام این اقدامات ساده فشار خونتان را افزایش دهید:

ورزش کنید

افراد مبتلا به هایپوتنشن در صورت رعایت اقدامات احتیاطی می‌توانند با خیال راحت ورزش کنند. ورزش‌های ملایم می‌توانند به افزایش سطح فشار خون در این افراد کمک کنند. این افراد بهتر است از انجام ورزش‌هایی که در آنها به تغییر موقعیت سریع نیاز است بپرهیزند و هنگام تغییر موقعیت احتیاط کنند.

مصرف کربوهیدرات را کاهش دهید

مواد غذایی ای که کربوهیدرات بالایی دارند (خصوصا کربوهیدرات‌های فرآوری شده) در مقایسه با سایر مواد غذایی، خیلی سریع‌تر هضم می‌شوند. این موضوع می‌تواند منجر به افت ناگهانی فشار خون شود. برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که یک رژیم غذایی دارای کربوهیدرات کم به افزایش سطح فشار خون (خصوصا در افراد مسن) کمک می‌کند.

نمک بیشتری مصرف کنید

سدیم به افزایش فشار خون کمک می‌کند. البته ممکن است فشار خون را بیش از حد افزایش دهد که این امر ممکن است منجر به بروز بیماری قلبی شود. به همین خاطر از پزشکتان بپرسید که مصرف چه میزان نمک برای شما مفید است.

مایعات غیرالکلی زیادی بنوشید

مایعات حجم خون را افزایش می‌دهند و از کم‌آبی بدن جلوگیری می‌کنند که هر دوی این موارد برای درمان فشار خون پایین موثرند.

جوراب کمپرس بپوشید

در صورت نیاز، از جوراب کمپرس استفاده کنید. این جوراب‌ها ساق پا و ران را می‌پوشانند، جریان خون در پاها را محدود می‌کنند و خون بیشتری را در قسمت بالایی بدن حفظ می‌کنند.

درمان دارویی فشار خون پایین

اگر درمان‌های خانگی موثر نبودند، ممکن است به درمان دارویی نیاز داشته باشید.

فلودروکورتیزون

فلودروکورتیزون دارویی است که به درمان برخی از انواع هایپوتنشن کمک می‌کند. این دارو باعث تقویت احتباس سدیم توسط کلیه‌ها می‌شود. در نتیجه منجر به احتباس مایعات و بروز ورم می‌شود که برای بهبود فشار خون ضروری است. اما احتباس سدیم گاهی باعث ازدست‌دادن پتاسیم نیز می‌شود؛ بنابراین هنگام مصرف فلودروکورتیزون، باید روزانه به میزان کافی پتاسیم مصرف کنید. فلودروکورتیزون هیچ یک از خواص ضدالتهابی کورتیزون یا پردنیزون را ندارد و نمی‌تواند مانند استروئیدهای آنابولیک عضله بسازد.

میدودرین

میدودرین گیرنده‌ها را در کوچک‌ترین شریان‌ها و سیاهرگ‌ها فعال می‌کند تا از این طریق فشار خون را افزایش دهد. این دارو اغلب برای بهبود فشار خون در افراد دچار افت فشار خون وضعیتی استفاده می‌شود که بیماری آنها ناشی از اختلال در عملکرد سیستم عصبی است.

آنچه دیگران میخوانند
آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

تبلیغات متنی